Zeleň na balkóne aj v zime. Dáme to

Aj pre vás je zima smutné až depresívne obdobie? Farebné listy stromov sa zoskupili do neurčitej hmoty a na oblohe nie a nie zazrieť slnko.

Na vašom balkóne alebo terase to však vôbec nemusí vyzerať smutne. Možností, ako si aj v zime vytvoriť zelenú a dekoratívnu oázu, je hneď niekoľko.

tumblr_inline_nfplfnTDKR1t5gl7g

Jedinými zelenými rastlinami v zime sú ihličnany a niektoré listnaté kry, takže to na prvý pohľad vyzerá, že veľa možností na kreativitu nemáme. Zimnú divočinu nám však vytvorí aj bambus, okrasné trávy, prípadne odkvitnuté trvalky, ktoré dodajú balkónu štipku dekadencie. V zime je ešte dôležitejšie ako inokedy ich vhodná kombinácia so svetlom a dekoráciami.

tumblr_inline_nfpliwecvp1t5gl7g

Pozrime sa napríklad, aký efekt urobí kombinácia stálozeleného krušpánu (Buxus Sempervirens), bieleho štrku a osvetlenia.

tumblr_inline_nfplkrQCGx1t5gl7g

Osvetlenie na balkóne a terase urobí počas dlhých tmavých dní toto miesto intímnym a romantickým. Najmä keď použijete lampióny a sviečky.

tumblr_inline_nfpll3yjtK1t5gl7g

Tuje sú v záhradách často používané a tým aj opozerané. Ak ich však skombinujeme s okrasnými trávami ako Ostrica čínska (Carex morrowi), Perovec psiarkovitý (Pennisetum alopecuroides), Kavyľ chvostíkový (Stipa tenuissima) a pridáme miesto na oddych, docielime oku lahodiaci efekt. Nezabudnite si so sebou priniesť deku.

tumblr_inline_nfpllxYtWc1t5gl7g

Teplá deka, vankúše, sviečky a čaj spolu s poslednými kvitnúcimi trvalkami. Niektoré z nich vytvoria aj po odkvitnutí pôsobivý zimný efekt. Medzi ne patria napríklad Rozchodník nádherný (Sedum spectabile), Veternica hybridná (Anemone hybride) alebo Rudbekia srstnatá (Rudbeckia hirta). Na škodu však nemusia byť ani tradične používané vresy a vresovce.

tumblr_inline_nfplwmv21o1t5gl7g

Efekt dokáže podčiarknuť aj netradičný kvetináč, napríklad kôš. Kreativite sa medze kladú iba sčasti. Ak nevykurujete, je vhodné váš kvetináč zatepliť, aby vám korene rastlín nevymrzli (nechráni ich veľký objem zeminy ako na záhrade). Môžete použiť trebárs jutovinu, bublinkovú fóliu alebo polystyrén. Prípadne si zaobstarajte kvalitné mrazuvzdorné kvetináče. Ako vidíte, výsledok stojí za to.

tumblr_inline_nfpm5wwsFn1t5gl7g

Dúfam, že vás náš článok inšpiroval. Výber rastlín samozrejme závisí na viacerých faktoroch, najmä na tom, na ktorú svetovú stranu máte balkón otočený. V prípade, že potrebujete pomoc pri tvorbe vašej zimnej oázy, neváhajte nás kontaktovať.

 

 

Zdroje obrázkov: minimalisti.com, blog.designfolia.com, freshhouse.com, blooms.de