Jesenné inšpirácie z hlavného mesta Európy

Jeseň je obdobie, s ktorým sa v prírode spája žltá, oranžová a hnedá. Toto farebné spektrum možno ozvláštniť kombináciou letničiek, trvaliek a tráv. Práve na jeseň totiž vďaka nahým korunám dostáva viac priestoru spodná etáž. V článku vyzdvihneme najmä netradičnejšiu fialovú, ktorej použitie v bruselskej záhradnej architektúre sa mi veľmi páčilo.

0verbena

 

Verbena (Železník argentínsky) je výrazná svojimi fialovými kvetmi aj vzrastom, ktorý dosahuje výšku človeka. V Argentíne, odkiaľ pochádza, ju využívajú ako trvalku, u nás skôr ako vďačnú letničku. Vďačnú preto, že sa v záhrade rozmnožuje samovýsevom a vy z nej tak máte aj ďalší rok radosť bez starostí.

1.verbena

 

 

 

Pri potulkách Bruselom som Verbenu našiel v kombinácii s Gaurou, ktorá má podobné nároky ako Verbena. Alternatívou bola aj jej kombinácia s voňavým Feniklom. Všetky tieto rastliny potrebujú veľa slnka.

 

 

6cleome
Jesenný záhon v záhrade si môžete ozvláštniť aj letničkou Cleome, ktorá v ňom vyzerá ako fialová tanečnica vo vetre. Aj keď môže mať až 1,5 m, nepotrebuje oporu (no do najväčšieho vetra by som ju nedával). Čo Cleome v záhrade potrebuje, je svetlo a vlhko, o ktoré na jeseň núdza nie je. Letnička kvitne od júna do októbra a kvet môžete dať do vázy – vydrží až 2 týždne.4Echinacea
 
 
Moja obľúbená Echinacea je v lete plná farieb v odtieňoch červenej a žltej, no ak ju na jeseň nezrežete, dosiahnete pekný jesenný efekt. V prospech výberu tejto skromnej trvalky hovoria aj jej liečivé účinky.
5Echinops
 
Ďalšiu jesennú trvalku Echinops (Ježibabu) som našiel v kombinácii s trávou Stipa. Ako môžete vidieť na obrázku, stabilita modrých guľovitých kvetov sa dobre znáša s dynamikou menších tráv.
 
 
 
 
 
 
 
Inšpirovali vás Bruselské variácie? Kontaktujte nás a máte ich hneď na svojom balkóne či záhrade.